22 Mart 2013 Cuma

E-TİCARETTE YASAL KONULAR


E-TİCARETTE YASAL KONULAR

Gelişme sürecinin ilk aşamalarında bulunan Global Enformasyon Altyapısı dünyamızı değiştirmeye başlamıştır. Gelecek on yıl içerisinde eğitim, sağlık, çalışma ve bos zaman etkinlikleri gibi günlük yaşamın her alanını etkileyecektir. Vaktiyle zaman ve mekan olarak ayrılmış insanlar, global bir topluluğun parçası olarak bu değişimleri yaşayacaktır. Toplumun elektronik transformasyonunu, tek başına Internet’ten daha iyi somutlaştıran bir başka güç yoktur.

Global elektronik ticaretin yönlendirilmesinin kuralları şöyle konulmalıdır: 
· Taraflar uygun gördüklerinde aralarında sözleşmeye dayanan ilişki kurmak için serbest olmalılar.
·Kurallar teknolojik olarak tarafsız olmalı (Kurallar belirli teknolojileri ne talep etmeli ne de benimsemeli), ileriye bakmalı (Kurallar gelecekte teknolojilerin kullanımını ve gelişimini engellememelidir.) 
· Bütün bu süreçlere, ileri teknoloji ile çalışan ticari sektör kadar, henüz online faaliyette bulunmayan firmalar da dahil edilmelidir.
· Mevcut kurallar kısmen değiştirilmeli (Modify) ve gerekli olduğunda yeni kurallar adapte edilerek elektronik teknolojilerin kullanımı desteklenmelidir.


İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesinde Uyulması Gereken Uluslararası İlkeler Şunlardır:

·Vergilendirme ticareti engellememelidir: Vergilendirme sistemi ticaret türleri arasında ayrım yapmamalı; ticari işlemlerin yerini ve doğasını değiştirecek eğilimler yaratmamalıdır.

· Vergilendirme sistemi basit ve şeffaf olmalıdır: Önceden belirlenen gelirleri tahsil edebilecek yeterlilikte ve uygulaması basit olmalıdır. Bütün taraflar için maliyet ve külfeti minimum olmalıdır.

· Vergilendirme sistemi uluslararası vergi sistemlerine uygun yapılanmalıdır: Devletlerin, Global bir uzlaşma sağlamak için, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile elektronik ticareti vergileme konusunda İşbirliğine katılmaları gerekmektedir.









Telekomünikasyon Altyapısı ve Bilgi Teknolojisi


Elektronik ticaret, modern, bir biriyle ilişkili, global iletişim teknolojileri ağına bağlı bilgisayarlar ve bilgi teknolojileri üzerinde gerçekleşir. Elektronik ticaretin gelişimi için telekomünikasyon politikalarının dijital ağların gelişimini engellememesi gerekmektedir. Müşteriler, telekomünikasyon hizmetlerini çok pahalı, bant genişliğini (Bandwidth) çok dar ve hizmetleri yetersiz ve güvensiz bulduklarında, elektronik ticaret gelişemez.

Alt yapıya erişim ve kullanmada istenen düzeyin ancak rekabetçi bir telekomünikasyon ortamında olabileceği unutulmamalıdır. Dünya Ticaret Örgütü bu konuda çalışmalarda bulunmaktadır. Enformasyon teknolojisi ürünleri olarak adlandırılan ve telekomünikasyon alt yapısına erişimi kolaylaştıracak olan ürünlerde gümrüklerin 2000 yılında tamamen kaldırılmıştır.

İçerik
İnternet’te iş yapmayı yada Internet’e erişmeyi isteyen firmalar, bilginin dolaşabileceği her ülkedeki farklı politikaları temel alan güvenilirlikle ilgilenmektedirler. Internet üzerinde, nefret, şiddet, ayaklanma, pornografi ve özellikle de kültürel kimliğin teşviki üzerinde düzenleyici politikalar geliştirilmeli ve uygulamaya konulmalıdır. Devletlerin, içerikte her hangi bir sınırlamaya gitmeksizin, kültürel ve dildeki çeşitliliği de ihtiva edecek bir biçimde, içerikteki zenginliği arttırma konusunda diğer ülkelerle birlikte çalışmaları gerekir. Bunun yanında, İnternet’in ticari ve kültürel potansiyelini gerçekleştirmek için, tüketicilerin de önerilen mal ve hizmetlerin doğru anlatıldığına, ücretini ödedikleri takdirde alabileceklerine ve beğenmediklerinde iadenin mümkün olup olmadığına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Teknik Standartlar
İnternet üzerinde global elektronik ticaretin gelişimini sağlamak için, standartlar, aşağıdaki alanlarda güvenilirlik, birlikte çalışabilirlik, kullanım kolaylığı ve ölçülebilirliğe gereksinim duyacaktır:
· Elektronik ödemeler,
· Güvenlik (Gizlilik, onay, veri bütünlüğü, erişim kontrolü, reddedilmemek)
· Güvenlik hizmetleri altyapısı (Açık anahtar sertifika onayı, şifreleme yazılımları)
· Elektronik telif hakları yönetim sistemi,
· Video ve veri konferansı,
· Yüksek hızlı erişim teknolojileri (Asenkron Transfer Modu, Senkron Dijital Hiyerarşisi)
· Dijital amaç ve veri değişimi.



E-İMZA
}  5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre elektronik imza, aynen günlük hayatımızda kullandığımız ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip bir uygulamadır.
}  E-imzanızın hukuki geçerliliğinin olması için Telekomünikasyon Kurumu’na bildirimini yapmış ve BTK tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılardan(ESHS) alınmış olması gerekmektedir. E-imzanızı, elektronik imza kullanımı gerektiren kamu projelerinde ve bireysel işlemlerinizde kullanabilirsiniz
}  5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca elektronik imzalı doküman ve dosya oluşturma, imza doğrulama ve zaman damgası hizmeti alabilme amaçlı bir istemci yazılımıdır. EBİMZA Güvenli Elektronik İmza Oluşturma ve Doğrulama Yazılımı, bilgisayar ortamında bulunan doküman ve dosyalara elektronik imza atılmasına ve imzalı dosyaları geçerlilik kontrolünün yapılmasına olanak tanımaktadır.
}  İmza oluşturma ve imza kontrolü ile birlikte, zaman damgası hizmeti de sunulmaktadır.
}  İmzalama sırasında sertifika iptal listeleri (SİL/CRL) ve gerçek zamanlı çevrim içi sertifika durum sorgusu (OCSP) aracılığıyla sertifika geçerlilik kontrolü yapılabilmektedir. İmzalama işlemi, yaygın olarak kullanılan çeşitli biçimlerdeki bilgisayar dosyalarının (.doc, .xls, v.b.) yazılım tarafından kullanıcının imza onayına sunulması, imzalanması ve imzalı sonucun ".cms" uzantılı yeni bir dosya olarak kaydedilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. EBİMZA yazılımı, kullanıcının imza sonrası talebi halinde, hazırlanan elektronik imzalı dosyanın, işletim sistemindeki ön tanımlı e-posta istemcisi kullanılarak e-posta eklentisi halinde gönderilmesi işlemine hızlı ara yüz geçişi de sağlanabilmektedir. Talep edilmesi halinde basit bir entegrasyon ile bunu da gerçekleştirmek mümkündür.

E-İMZA NASIL ALINIR ?
Elektronik imza oluşturmak için kullanılacak olan Nitelikli Elektronik İmza Sertifikaları 5070 Sayılı Elektronik İmza Yasası uyarınca Telekomünikasyon Kurumu'na bildirimini yapmış ve Türkiye'de bu Nitelikli Elektronik Sertifikaları vermeye yetkili "Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılara” (ESHS) yapılacak başvuru ile alınabilir.
E-imza başvurusu nasıl yapılır?
www.e-guven.com sayfasındaki online başvuru formu doldurulur.
Satın alınmak istenen e-imza paketine ait ödeme yapılır.
Online başvuru formunda seçilecek kimlik kontrolü ve kurulum yöntemine göre e-imza paketi E-GÜVEN tarafından başvuru sahibine ulaştırılır.





NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA
 
Elektronik Sertifika 1 yıllık 99 TL
                              2 yıllık178 TL
                              3 yıllık 246 TL

Akıllı Kart

Akıllı Çubuk75 TL

Elektronik İmza İle İlgili Sahtekarlık ve İzinsiz Kullanım Durumları
Nitelikli elektronik sertifika pazarının oluşmaya başlamasıyla bazı kişilerin yasadışı elektronik sertifika hizmet sağlayıcılığına soyunacağı tahmin edilmektedir.Özellikle pazarın gelişim sürecinde sahte elektronik sertifika oluşturma yoluna başvurabilecek kişilerin ortaya çıkabileceği öngörülmektedir. Ayrıca bir takım kimseler geçerli olarak oluşturulan elektronik sertifikaları taklit veya tahrif etmeye teşebbüs edebileceklerdir. Bu itibarla, tamamen veya kısmen sahte elektronik sertifikaları oluşturan ve elektronik sertifikaları taklit veya tahrif eden ve bu sertifikaları bilerek kullananların bu işlere kalkışırken iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasını ve bir milyar liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasını göze almalarını tavsiye ederiz.

Elektronik Sertifikaların Uygulama Alanları

}   Bütünlük, Kimlik Denetimi ve İnkar edememezlik: Kurumlar mesajların doğru kişi tarafından, içeriği değiştirilmeden ve karşı tarafın inkar edemeyeceği şekilde iletimini sağlamak için sayısal sertifikalar kullanırlar.
}  Erişim Kontrolü: Bilgisayar sistem ve terminallerine, Internet sitelerine, intranetlere ve diğer sayısal ağlara erişim kontrolü için kullanılırlar.
}  Belge iletiminin ispatı: Hayati belgelerin hukusal açıdan zamanını ve tarihini doğrulamak için zaman damgasına ihtiyaç vardır.
}  Belge arşivi ve edinilmesi: Kurumlar depolanmış mesajların değiştirilmediğinin doğrulanmasına gerek duyabilirler.

Elektronik İmza Kullanmanın Avantajları

Elektronik imzanın; bankalar ve finans kurumları, şube ağına sahip sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşları, holdingler ve diğer büyük şirketler, üniversiteler, yüksek iletişim ve bilgi güvenliği gereksinimi olan organizasyonlar başta olmak üzere orta ve uzun vadede yaygın bir uygulama alanı bulabileceği değerlendirilmektedir.

URL(Uniform Resource Locator)
Web adreslerinin resmi ismi URL'dir (Uniform Resource Locator). İngilizceden bire bir çevirirsek "Standart Kaynak Bulucu" pek anlam ifade etmeyebilir ama, bu adresler sayesinde aradığınız Web sayfalarını bulursunuz diyebiliriz. Her Web sayfası sadece kendine ait bir URL'ye sahiptir. Örneğin http://www.bilisimterimleri.com/content.htm bir URL'dir. 


Bir URL üç bölümden oluşur. Soldan sağa okursak: 
1) Protokol (http://, ftp://, news: vb.);
2) Alan adı (protokolden, ondan sonraki bölü işaretine kadar olan kısım; www.bilisimterimleri.com gibi);
3) Ve dosya yolu (ilk bölü işaretinden sonraki kısım).

Google'ın Görünen URL'lerdeki Ticari Markalara İlişkin Politikası
Reklam metninde ticari marka kullanılıp kullanılmadığını, standart bir metin reklamın ilk üç satırında, yani reklam metninde araştırırız. Görünen URL'ler içerik yönergelerimize tabi olsa da, URL'de ticari markalı bir terim bulunması, alan adından sonra gelen kısımlar veya alt alan adlarında olduğu gibi, her zaman ticari marka kullanımı teşkil etmediğinden, ticari marka şikayetleri üzerine görünen URL'leri araştırmayız.
Google üçüncü taraflarla olan anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapma konumunda olmadığından, kaygılarınızla ilgili olarak doğrudan reklam verenle bağlantı kurmanızı öneririz. Ayrıca, alan adının bir ticari marka içermesi veya bir ticari markaya benzemesi, ancak aslında reklam verene ait olması durumunda, bu konu ticari markanın sahibi tarafından, örneğin Tek Tip Alan Adı Anlaşmazlık Çözümü Kuralları (UDRP - Uniform Domain Resolution Process) doğrultusunda ele alınmalıdır.



Telif Hakkı
Fikri hak fikir ürünlerini koruyan haklara verilen genel addır.Bu ürünler insan zekası ile ortaya çıkan ; edebiyat ve sanat eserleri ,bilgisayar programları,buluşalar tasarımlar v.b.
Herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır. ürünleri kapsar.
    Telif hakkı, genellikle belirli bir süre için geçerlidir. Sembolü çember içinde bir "C" harfidir, © harfi üzerinde bulunduğu yaratının telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce "copyright" kelimesini ifade eder.

    Fikir ve sanat eserleri 5846 sayılı kanun ile korunmaktadır. Bu kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyo-televizyon kuruluşlarının ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir.




Telif Hakkı Başvurusu
BANDROL BAŞVURUSU :

Aşağıda sıralanmış bu belgeler mevcut sistem içinde istenenler olup, 5101 sayılı Kanun değişikliği doğrultusunda yeniden düzenlenecektir.

*Süreli Olmayan Yayınlar için, müzik Eserleri için , sinema Eserleri için ,VCD-DVD-CD-ROM-VHS Eserleri için.

BİL- KOD BAŞVURUSU
      
Bilgisayar Programları için Kültür Bakanlığı’ndan alınan bir numaradır. Bu numara bilgisayar programınızın tescilli olduğu anlamını taşımaz. Programa değil firmanıza alınan bu numaraya ek numaralar koyularak program CD'nizin üzerine yazılacak ve bu programın size ait olduğunu kanıtlayacak.

KAYIT –TESCİL BAŞVURUSU :

     Mevzuat gereğince; sinema ve müzik eserlerinin kayıt-tescili zorunlu diğer eser gruplarında ise eser veya hak sahibinin isteğine bağlıdır.

    Zorunlu kayıt tescil başvurusu :  Müzik eseri içeren yapımlar, sinema eseri içeren yapımlar, 1995 yılı ve öncesi yapımı gerçekleşen sinema eseri içeren yapımlar.

   İsteğe bağlı kayıt tescil başvurusu :  İlim ve edebiyat eserleri , bilgisayar programları/veritabanları , güzel sanat eserleri , musiki eserler.

Program Yazılım Telif Hakları

4110 sayılı kanunla bilim ve edebiyat eserleri arasına, her biçim altında ifade edilen bilgisayar programları ve bunların hazırlık tasarımları da eklenmiştir.4110 sayılı kanunun gerekçesinde yapılan bu ekin bilgisayar programları üzerinde fikri hakların FSEK tarafından açık ve net bir şekilde korunamadığı gerçeğine işaret edilmiştir.Gene gerekçeye göre, ” bilgisayar program teknolojisi ülkemiz endüstriyel gelişimi için temel öneme sahip bir konu haline gelmektedir.Bir bilgisayar programını gerçekleştirmek için insan gücüne, teknik ve mali yatırıma ihtiyaç vardır.Buna karşılık ortaya çıkan programın haksız kopyalanması çok kolay ve çok az maliyetle yapılabilmektedir.Bu durum bilgisayar programlarının fikri haklarının çok iyi korunmasını gerektirmiştir.
”Avrupa Yazılım Yönergesi” bu değişikliğe kaynak oluşturmuştur.Hazırlık tasarımlarının , ilim ve edebiyat eseri kabul edilip korunabilmesi için , tasarımın “bir sonraki aşamada” program haline gelmesi gerekir.Yoksa bilgisayar programı sadece tasarım halinde kalmışsa , eser olarak korunmaz.Meselâ , bir programcı büyük bir avukatlık bürosu için dosyaların kolayca bulunmasını ve içeriğinin izlenmesini sağlayan bir program tasarlamış , ancak sadece dava tiplerini belirlemekle yetinmişse program eser haline gelmemiş sayılır.
Kavram. “Bilgisayar programı” belli bir işlevi veya görevi yerine getirmesi amacıyla verilen komutların herhangi bir şekil, lisan, notasyon veya kodla ifade edilmesidir.
Bu terim aynı zamanda her biçimde ifade edilen tüm programları ve bir sonraki aşamada bilgisayar programı haline gelmesi koşulu ile tasarımları da kapsar.”Donanım” ile kastedilen programın yapılmasını sağlayan fiziksel ünite (hardware) , yani makine (aparat) nin kendisidir.İşte bu makinenin içinde bulunan ve makinenin çalıştırılabilmesi için öncelikle yüklenen ( ve hep yüklü olarak bulunması gereken) işletici programlar (işletim sistemleri) da bilgisayar programı sayılır ve FSEK’e göre korunur.Kanunda yer alan “bir sonraki aşama” somut olayda belirlenmelidir. Tasarı eser olarak korunur. Korunmayan ilk kademelerde kalan tasarımlardır.Video oyunları bir bilgisayar programına dayanırlar ancak saf bilgisayar programı olarak değerlendirilip korunamazlar. Bir video oyunu somut olayın özellikleri haklı gösterdiği taktirde sinema eseri sayılabilir veya bilgisayar programına ilişkin korumadan kıyasen yararlanabilir.
Bir bilgisayar programı çeşitli aşamalardan geçerek oluşur.Bu aşamalar,bir taraftan programın yapısını oluşturur, diğer taraftan da ona temel veren düşünce ve ilkeleri içerir. Bu sebeple , aşamalar ve dolayısıyla yapı ,eser olarak programın sahibi ile onu hukuki yollardan edinen ve kullanan , lisans alan gibi kişilerin ilişkilerinin nitelendirilmesinde ve haklarının sınırlarının belirlenmesinde rol oynar.



Eser Sahibinin Hakları

1- MANEVİ HAKLAR :
·        Umuma Arz Yetkisi 
·        Eserde Değişiklik Yapılmasını Menetme Yetkisi
·        Eser Sahibinin Zilyed ve Malike Karşı Hakları

2-MADDİ HAKLAR :
·        İşleme Hakkı 
·        Çoğaltma Hakkı
·        Yayma Hakkı
·        Temsil Hakkı
·        Pay ve takip Hakkı
·        İşaret, Ses ve/veya Görüntü Nakline Yarayan Araçlarla Umuma iletim Hakkı

3-KOPYALAMA VE GİZLİLİK HAKLARI
Örnek site: www.infethiye.net
infethiye.net, her türlü yazı, görsel ve içeriğinin kopyalanmasına, yalnızca sayfa bağlantısının (linkinin) http://www.infethiye.net şeklinde kaynak gösterilmesi suretiyle izin verilmektedir.
Sayfa bağlantısı (linki) içermeyen alıntılar veya bozuk (kırık) linkler, kopyalama hakkının ihlaline neden olmaktadır. Bu yüzden ikinci veya üçüncü parti web sitelerinde infethiye.net’in web adresini kopyalama hakkına uygun şekilde kaynak gösterdiğinizden emin olunuz.
Yukarıda belirtilen içerik kullanım koşullarının ve kopyalama hakkının doğru uygulanmaması halinde infethiye.net’de bulunan kod, yazılım da dâhil olmak üzere hiçbir malzemeyi değiştiremez, kopyalayamaz, çoğaltamaz, yeniden yayımlayamaz ve/veya dağıtamazsınız.
Bu sitenin içerdiği malzemeler tamamen ya da kısmen, infethiye.net ve/veya başka kaynaklardan sağlanmaktadır ve bu malzemeler uluslararası telif hakları ve ticari marka kanunları tarafından korunmaktadır. infethiye.net sitesinin diğer tüm hakları saklı olup, kurumsal olarak TCK uyarınca ve yazarların eserleri 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu tarafından koruma altındadır.
infethiye.net, ikinci veya üçüncü şahıslar tarafından idare edilen internet sitelerine bağlantılar ve yönlendiriciler sağlamaktadır. infethiye.net, bu üçüncü şahıs sitelerindeki bilgileri, ürünleri ve hizmetleri hiçbir şekilde işletmemekte ya da denetlememektedir. Bu site ve üçüncü şahıs sitelerindeki malzemeler ‘olduğu gibi’ sağlanmaktadır ve açık ya da dolaylı hiçbir garanti verilmemektedir. Uygulanabilir yasaların izin verdiği son noktaya kadar, infethiye.net, satılabilirlik veya belirli bir amaca uygunluk kapsamına giren dolaylı garantiler de dâhil olmak üzere, ama bunlarla kısıtlı kalmayacak şekilde, açık ya da dolaylı her türlü garantiyi reddeder. infethiye.net, malzemelerin içerisinde bulunan işlevlerin kesintisiz ya da hatadan arınmış olacağının, sorunlu yanlarının giderileceğinin ya da forum ve blog alanları ve bunları erişilebilir kılan hizmet birimi de dâhil olmak üzere, bu sitenin virüslerden veya başka zararlı unsurlardan arınmış olduğu garantisini vermez.

infethiye.net bu sitedeki ya da üçüncü şahıs sitelerindeki malzemelerin kullanımı ya da kullanım sonuçları konusunda, doğruluk, kesinlik, zamanında olmaklık, güvenilirlik ya da başka açılardan hiç bir garanti vermez. Siz (infethiye.net değil), bu hizmeti kullanmakla, gerekli bakım, tamirat ya da düzeltme masraflarının tümünü üstlenmeyi baştan kabul etmiş sayılırsınız. 
infethiye.net’de köşe yazısı veya verilmiş bir ilan niteliğinde fikir beyan eden yazılardan ve yazı altı yorumları ile sitedeki her türlü yorum ve paylaşımdan sitemiz yazı işleri müdürü ve/veya yayıncılar sorumlu değildir. İlginç/düşündürücü yazılardaki veya ilan amaçlı yayımlanan fikirler, yazarların kendi kişisel düşünceleri olduğu için yasal sorumluluk ilgili yazarlara aittir. Aynı şekilde paylaşılan her türlü yorumda yasal sorumluluk, yorumu yazan kişiye aittir. 
İhmal da dâhil olmak üzere, ancak bununla da sınırlanmamak üzere, hiçbir koşulda, infethiye.net; infethiye.net malzemelerinin kullanımından ya da kullanılamamasından kaynaklanabilecek doğrudan, dolaylı, rastlantısal, özel ya da sonuçların yol açabileceği hiçbir zarardan sorumlu değildir. infethiye.net’i kullanmakla, herhangi bir kullanıcının küçük düşürücü, haysiyet kırıcı, hakaret içeren, ya da yasal olmayan davranışlarından dolayı infethiye.net’in sorumlu tutulamayacağını baştan kabul etmiş sayılırsınız. Eğer infethiye.net malzemelerinden ya da infethiye.net’in herhangi bir şartından veya koşulundan hoşnut değilseniz, tek çözüm, infethiye.net’i kullanmamaktır.
Bu anlaşma, infethiye.net tarafından, herhangi bir anda, önceden uyarı yapılmaksızın bitirilinceye kadar geçerlidir. Son bulma durumunda, ilan sayfası, düşündürücü yazılar, ve diğer sayfalara erişme yetkiniz artık yoktur ve söz konusu alanlardan bilgisayarınıza indirdiğiniz malzemelerle ilgili, size getirilen kısıtlamalar, bu anlaşmada sayılan sorumlulukların reddi ve sınırlanması devam edecektir.
PATENT
Sanayi alanındaki yenilik ve buluşlar, prodüktivitenin ve ekonomik büyümenin ana faktörlerindendir. Yenilik/buluş genel olarak yeni mamüllerin ve yeni usüllerin bulunması ve geliştirilmesi ve bunların ekonomiye intikalini sağlayan gelişim olarak kabul edilmektedir.

   Etkili bir patent sistemi, ülke içinde ekonomik büyümeyi beraberinde getirebilir. Tarihi gelişmeler,etkin bir korumayı gerçekleştiren bir patent sisteminin ülkenin ekonomik gelişmesini de beraberinde getirdiğini göstermektedir.Diğer taraftan,teknolojinin tarihi gelişmesini,patent dökümanlarını incelemek suretiyle tespit edebilmek de mümkündür.
     Patent, teknolojik literatürün bir parçasıdır.Patent ayrıca önemli bir teşvik aracı da sayılmaktadır.Etkin bir patent sistemi,yaratıcı yetenekleri buluş yapmaya, iş adamlarını da yapılan buluşları sanayiye uygulamak suretiyle değerlendirmeye teşvik eder. Patentler, tarım dahil tüm sanayi dallarında teknolojik ilerleme getirecek araştırma ve geliştirme faaliyetinin oluşmasını teşvik eden ve teknik bilginin yayılmasında birinci derecede rol oynayan etkenlerdendir.Patent teşvik sistemi,sağladığı koruma itibariyle,imalat faaliyetinin genişletilmesinde fiili ve etkin bir rol üstlenmiştir.

   Sınai hakların teknolojik gelişme açısından önemini özellikle patentler,faydalı modeler ile sınai resim ve modellerde görmek mümkündür.

Sınai hakların tanınması ve korunması bir yandan araştıma ve geliştirmenin teşviki ile teknik bilgilerin değerlendirilerek yaygınlaşmasını sağlarken,öte yandan da ülke içinde ve dışında olmak üzere teknoloji transferine uygun zemini hazırlar.
Patent-Faydalı Model Tescili
Buluş sahibi buluşunu gerçekleştirmek için emek, zaman ve para harcamaktadır. Buluşun kullanımına sunulmasıyla, buluş sahibi buluşunu toplumla paylaşmak zorunda kalmaktadır.
Patent / faydalı model belgesi, buluş sahibine belirli bir süre için üçüncü kişilerin müdahalesi olmadan işletme (kullanma, üretme, satma gibi) hakkını vermektedir.
Patent /faydalı model belgesi; buluşçunun emeğine, parasına ve harcadığı zamana ödül olarak verilir. Patent/faydalı model tescili taklitçilerin buluşa sahip çıkmasını engeller ve patentin sahibini buluş üzerindeki hukuki haklarını korur.
Buluşların patentle korunması sadece patent sahibine fayda sağlayan bir olgu değildir. Aksine patent sistemi, ülkesel boyutta ve hatta uluslararası alanda önemli işlevlere sahiptir. Buluşların patentle korunması, buluş sahibini ödüllendirmenin yanı sıra, zihin ürünlerinin toplum bireylerince tanınabilmesini sağlayarak toplumsal, kültürel ve teknolojik gelişmeye katkıda bulunmaktadır.
Patent ayrıca, önemli bir teşvik aracı da sayılmaktadır; etkin bir patent sistemi, entellektüel, teknik ve mucid yetenekleri buluş yapmaya, iş adamlarını da, yapılan buluşları sanayide uygulamak suretiyle değerlendirmeye teşvik eder. Patentler, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin oluşmasını teşvik eden ve teknik bilginin yayılmasında birinci derecede rol oynayan etkenlerdir. Patent teşvik sistemi, sağladığı koruma itibariyle, imalat faaliyetinin genişletilmesinde fiili ve etkin bir rol üstlenmektedir.
Ülkeler aldıkları patent sayılarına göre sıralandıklarında; gelişmiş ülkeler sıralaması oluşmaktadır. İlk sıralarda ABD, Japonya, Almanya bulunmakta, maalesef Türkiye ilk 20 içerisine bile girememektedir. Ancak son yıllardaki başvuru sayılarındaki artış, ülkemizde bu konudaki gelişmelerin habercisi olması bakımdan önemli bir göstergedir.

Avrupa Birliği Patent Başvurusu (EPC)  
Bir patent ancak verildiği ülkede hak doğurmaktadır. Avrupa’da tek bir patent verilme sisteminin oluşturulması amacıyla, Avrupa Patentleri’nin Verilmesi Hakkında Sözleşme kabul edilmiştir. Bu sayede patent verilmesi hususunda da tek merkezden işlerin yürütülmesi prensibi uygulamaya konmuştur.  Türkiye bu anlaşmaya taraf olduğu için Türk Vatandaşları da bu sistemden yararlanabilmektedir.
Avrupa patentinin süresi, başvuru tarihinden itibaren yirmi yıldır. Avrupa Patenti süreci, başvuru sahibinin başvuruda seçtiği dile bağlı olarak üç resmi dilden ( İngilizce, Fransızca, Almanca) birisi ile yürütülür. Avrupa patentleri, sanayide uygulanabilen, yeni olan ve buluş basamağına sahip her buluşa verilir. Bu süreç maksimum 3,5 yıl, minimum 2 yıldır. Bu farklılık araştırma ve ayrıntılı inceleme raporları ile ilgili taleplerin ne kadar erken yapıldığı ile bağlantılı olarak ortaya çıkmaktadır.
Dünyanın önemli birçok ülkesinde sadece bir başvuru ya da inceleme ile Avrasya Patenti’ne üye olan ülkelerde patent alınabilmektedir. Avrasya Patenti Anlaşması’nda tescillerin ülkesel olması durumunun teyidiyle birlikte; birden fazla ülkedeki müstakil tescillerin sürecinin kolaylaştırılması ve basitleştirilmesi sağlanmıştır. Avrasya Patenti çok kısa bir sürede tescil imkânı vermekle birlikte maliyet açısından da büyük kolaylıklar sağlar. Tek bir para biriminin kullanılması ve tek bir patent ofisinin mevzuatına göre yürütülen işlemler sayesinde tescil daha kolay ve daha çabuk yapılır. Avrasya Patenti’nde yenilik ve tekniğin bilinen durumunun aşılması ve sanayiye uygulanabilirlik kriterleri aranmaktadır.
Avrasya Patenti’ne üye olan ülkeler: Azerbaycan, Ermenistan, Moldova, Beyaz Rusya, Kazakistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’dır.

Avrasya Patenti Başvurusu (EUA)  
Dünyanın önemli birçok ülkesinde sadece bir başvuru ya da inceleme ile Avrasya Patenti’ne üye olan ülkelerde patent alınabilmektedir. Avrasya Patenti Anlaşması’nda tescillerin ülkesel olması durumunun teyidiyle birlikte; birden fazla ülkedeki müstakil tescillerin sürecinin kolaylaştırılması ve basitleştirilmesi sağlanmıştır. Avrasya Patenti çok kısa bir sürede tescil imkânı vermekle birlikte maliyet açısından da büyük kolaylıklar sağlar. Tek bir para biriminin kullanılması ve tek bir patent ofisinin mevzuatına göre yürütülen işlemler sayesinde tescil daha kolay ve daha çabuk yapılır. Avrasya Patenti’nde yenilik ve tekniğin bilinen durumunun aşılması ve sanayiye uygulanabilirlik kriterleri aranmaktadır.
Avrasya Patenti’ne üye olan ülkeler: Azerbaycan, Ermenistan, Moldova, Beyaz Rusya, Kazakistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’dır.


OAPI UNION Patent Başvuruları  
OAPI UNION Patent Anlaşması yoluyla üye ülkeler olan; Benin Cumhuriyeti, Burkina Fasso, Çad, Fildişi Sahilleri, Gabon, Gine Bissau, Gine, Ekvator Ginesi, Moritanya, Mali, Nijer Senegal, Togo, Kongo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti için tek başvuruyla patent alınabilmekle birlikte, PCT Bölgesel safha geçişi yoluyla da patent işlemleri yapılabilmektedir.

ARIPO Patent Başvuruları 
ARIPA Patent Anlaşması yoluyla üye ülkeler olan; Botsvana, Gambiya, Gana, Kenya, Tanzanya, Somali, Lesoto, Malavi, Mozambik, Nabibya, Uganda, Sierra Leone, Sudan, Swaziland, Zambiya, Zimbabve için tek başvuru ile patent alınabilmekte birlikte, PCT bölgesel safha geçişi yoluyla da patent alınabilmektedir.
ONLİNE KUMAR
Kumar ve bahis yüzyıllardır varolan olgulardır, ancakonlinw kumar endüstrisinin ortaya çıkması 1994 yılındadır. Bu sene, kumar yazılım şirketi Microgaming'in kurulduğu yıldır. Ertesi sene, CryptoLogic şirketi internette güvenli ödeme işlemleri yapılmasını sağlayan yöntemler geliştirdi.

    Yazılım ve ödeme yöntemlerinin hazır olması ilk online casino'nun işlemeye başlaması için gerekli şartları oluşturmuştu. Intercasino 1996 yılında ilk online bahsini kabul etti. Bundan sonraki on yıl içinde şirket oyunculara 3 milyar dolardan fazla miktarda kazanım ödedi ve bugün gördüğümüz online casino devrimini başlattı.
Yasal Faydaları
Çoğunlukla AB'nin arabuluculuğu sayesinde birçok ülke, yapılacak en etkili eylemin kendi toprakları dahilinde online kumarın yasallaştırılması ve denetim altına alınması olduğunun farkına varmaktadır.
Böylece endüstri denetim altında tutulabilir ve dolandırıcılar cezalandırılabilir, bunun sonucu olarak dolandırıcılık ve kumara bağlı suç oranı düşer, buna ek olarak ülke ekonomisi de olumlu bir biçimde etkilenir. Bu ülkeler arasında İngiltere, Güney Afrika ve İsveç bulunmaktadır.
Çocuklar İçin Online Gizlilik Koruması
Aile Korumasını bir web sitesi ve çocukların kullandığı bilgisayarlara yüklediğiniz bir  program sağlar; böylece çocuklara biraz bağımsızlık tanınırken bilgisayardaki etkinlikleri de denetlenir. Aile Koruması ayrıca çocukları bakmaları istenmeyen web sitelerinden uzak tutar.
Aile Koruması Filtresi. Çocuklarınızın kullandığı her bilgisayara yüklediğiniz ve kurduğunuz yazılımdır. Sizin seçtiğiniz koruma ayarlarını kullanarak çocuklarınızı izler.
Aile Koruması web sitesi. Her aile üyesi için tüm ayarları seçtiğiniz ve yönettiğiniz, etkinlik raporlarını görüntülediğiniz yerdir. Ayarları web sitesinde bir kez oluşturduktan sonra, bu ayarlar Aile Koruması yüklediğiniz her bilgisayarda geçerli olur.
Windows Ebeveyn Denetimleri. Windows'da Aile Koruması kullandığınız zaman etkinleştirilen bir özelliktir. Çocuklarınızın bilgisayarları için daha fazla koruma ayarı belirlemek için Windows Ebeveyn Denetimleri'ni kullanabilirsiniz. 
TRÖSTLER
Tröst, bir sanayi dalının, bir ortaklar grubunun eline geçmesiyle gerçekleşen tekelciliğin gelişmiş bir biçimi. Serbest rekabete  dayanan anamalcılık bu rekabetin sonucunda tekelciliğe dönüşmüştür. Tekellere de birbirleriyle rekabet etmek yüzünden kardan zarar eden dev işletmeler birleşerek fiyatları diledikleri çizgide tutmak ve daha çok kar etmek yolunu seçmişlerdir.
Tröst tekelciliğin en gelişmiş biçimlerinden biridir. Tröstün daha etkili ve güçlü biçimi konsorsiyumdur.
Anti-Tröst Yasası
Tekel ve tekel gibi piyasa davranışının istenilmeyen şekillerini düzenleme ve yasak getirme yasasıdır. Hatırlanacağı gibi tekelde yüksek fiyat ve ona bağlı olarak çıktı belirlenmektedir. Tekel karı söz konusudur. Anti tröst yasasının kalkış noktası da tekelci yüksek fiyat, düşük çıktı durumudur. Yani anti tröst yasası, üretici ve tüketici artığından tüketici artığı aleyhine azalmasını engellemek içindir.





E- TİCARET VE PAZARLAMA, A.Serhateri






HAZIRLAYANLAR

Yunus Emre ÜNLÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder